همه چیز در مورد مصاحبه دکتری

زوایای مختلف مصاحبه دکتری

مصاحبه دکتری

در این مطلب عناوین زیر در مورد مصاحبه دکتری مورد بررسی قرار گرفته است:

تفاوت بین مصاحبه دکتری و مصاحبه شغلی

چرا برای دوره دکتری مصاحبه لازم است؟

چه شاخص هایی در مصاحبه دکتری ارزیابی می شود؟

سئوالات متداول در مصاحبه دکتری

زمان برگزاری مصاحبه های دکتری

سئوالات پر تکرار در مورد مصاحبه دکتری

مقدمه ای در باب مصاحبه دکتری

مصاحبه دکتری مثل هر مصاحبه شغلی و استخدامی یکی از مواردی است که هر فردی با تحصیلات دانشگاهی با آن درگیر است. همه انواع مصاحبه یکسری پیچیدگی هایی دارند و در همه مصاحبه ها یک یا چند نفر یکدیگر را ارزیابی می کنند. نکته مهم اینستکه هیچ کس از قبل بازنده و یا برنده نیست و این مصاحبه است که نتیجه نهایی را تعیین می کند.

هر بار که قرار است به یک مصاحبه برویم استرس داریم که چه سئوالات و مباحثی ممکن است در آن مطرح شود و از همه مهمتر “من” چه پاسخی به این سئوالات بدهم که درست باشد و بهترین تاثیر مثبت را روی مصاحبه کننده داشته باشد تا من به موفقیت برسم.

برای تحلیل این دغدغه و آشنایی با فرایند مصاحبه موارد مختلفی را به طور کامل و با مثالهای ملموس در این نوشتار با هم بررسی می کنیم.

ابتدا بررسی کنیم که چه تفاوتهایی بین یک مصاحبه شغلی که احتمالا بارها در آن شرکت کرده ایم با یک مصاحبه دکتری وجود دارد.

چه تفاوتی بین مصاحبه برای پذیرش دوره دکتری و مصاحبه شغلی وجود دارد؟

مصاحبه های شغلی و دکتری اهداف مختلفی را دنبال می کنند و بنابراین ویژگی های متمایزی دارند. در اینجا چند تفاوت اساسی بین این دو وجود دارد:

از نظر هدف:

هدف اولیه مصاحبه شغلی ارزیابی این است که آیا فرد مصاحبه شونده برای یک موقعیت شغلی خاص در یک سازمان مناسب است یا خیر. در حالیکه هدف از مصاحبه دکتری ارزیابی این است که آیا داوطلب دکتری برای برنامه دکترا مناسب است و پتانسیل مشارکت معنادار در تحقیقات در زمینه انتخابی خود را دارد یا خیر.

ظاهرا به نظر می رسد که در ایران و با توجه به سرفصل های ارائه شده از سمت وزارت علوم برنامه دوره دکتری در همه دانشگاهها به یک شکل است؛ ولی، واقعا اینطور نیست و اساتید ذیل یک عنوان و سرفصل درسی موارد مختلف و متعددی را تدریس، تحقیق و آموزش می دهند. بنابراین، برنامه دپارتمانهای مختلف آموزشی در دانشکده های مختلف متفاوت است و از این نظر اساتید بررسی می کنند که آیا شما مناسب برنامه مورد نظرشان هستید یا نه.

از نظر تمرکز:

مصاحبه های شغلی بر ارزیابی صلاحیت ها، مهارت ها و تجربه داوطلب مرتبط با نقش شغلی تمرکز دارد. اما، مصاحبه دکتری بر ارزیابی پیشینه تحصیلی، تجربه پژوهشی، مهارت های تفکر انتقادی و پتانسیل برای کار مستقل علمی داوطلب متمرکز است.

در مصاحبه های شغلی با توجه به جایگاه مورد نظر و شرح شغلی، مصاحبه بیشتر بر تجارب قبلی فرد و هم راستا بودن آن تجربیات بر جایگاه مورد نظر متمرکز است؛ یعنی، چیزی که بالفعل است. در حالیکه، در دوره دکتری دامنه وسیعی از وظایف و موقعیت ها وجود دارد که ممکن است از قبل فعلا تعریفی برای آنها به طور دقیق مشخص نباشد. بنابراین بیشتر توانایی ها و پتانسیل های بالقوه مورد ارزیابی قرار می گیرد.

از نظر معیارهای ارزیابی:

در مصاحبه شغلی، داوطلبان بر اساس توانایی آنها در انجام وظایف خاص مرتبط با شغل، برآورده کردن الزامات شغلی و تناسب با فرهنگ سازمانی ارزیابی می شوند. در مصاحبه دکتری داوطلبان بر اساس سوابق تحصیلی، تجربه پژوهشی، انگیزه برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری، مهارت‌های تفکر انتقادی و پتانسیل برای مشارکت قابل توجه در رشته تحصیلی خود ارزیابی می‌شوند.

ماهیت سوالات:

مصاحبه های شغلی معمولاً شامل سؤالاتی در مورد تجربه کاری، مهارت ها، نقاط قوت و ضعف داوطلب و نحوه برخورد آنها با موقعیت های خاص مرتبط با شغل است. در حالیکه مصاحبه های دکتری شامل سوالاتی در مورد سوابق علمی داوطلب، تجربه پژوهشی، علایق پژوهشی، دانش رشته و آمادگی آنها برای تحصیل در مقطع دکترا می باشد.

دوره آمادگی مصاحبه دکتری

 

چرا برای دکتری مصاحبه لازم است؟

مقطع دکتری در هر جای دنیا همراه با مصاحبه است. در هر دانشگاهی بخواهید برای دوره دکتری اقدام کنید، باید با اساتید مربوطه مصاحبه انجام دهید و اساتید از طریق همین مصاحبه و یا مصاحبه های تکمیلی که با شما انجام می دهند شما را ارزیابی می کنند. در خیلی از کشورها آزمون مستقیم و مستقلی برای دوره دکتری برگزار نمی شود و در خیلی از دانشگاهها باید نمره GRE و زبان ارائه کنید؛ اما، مصاحبه جزء لاینفک دوره دکتری است و معمولا در یک یا چند مرحله انجام می شود تا فرد یا افراد نهایی انتخاب شوند.

در جاهایی مثل ایران هم که آزمون ورودی دکتری برگزار می شود، آزمون کتبی صرفا یک غربالگری ابتدایی است برای متمایز کردن داوطلبین و معرفی آنها به دانشگاهها و تصمیم گیری نهایی در مورد پذیرش یا عدم پذیرش در واقع در مصاحبه اتفاق می افتد. البته، سهم مصاحبه در پذیرش دکتری 50 درصد است؛ اما، معمولا اگر از نظر اساتید مصاحبه کننده نمره خوبی در مصاحبه بگیرید، احتمال قبولی بسیار افزایش می یابد. زیرا، کسانی که به آن دانشکده برای مصاحبه دعوت شده اند، نمره تراز کتبی نزدیک به هم دارند.

مصاحبه دکتری فرصتی کوتاه (بین 10 تا 30 دقیقه است) که فرصت متقاعد کردن یک یا چند تن از اساتید یک دانشکده را به ما می دهد که مسئولیت پذیرفتن ما را به عنوان دانشجوی دکتری بر عهده بگیرند. در این زمان مختصر باید تلاش کنیم این ذهنیت را ایجاد کنیم که برای انجام پژوهش طولانی‌ مدت و خسته‌کننده دکتری علاقه و انگیزه، جدیت، زمان کافی و صلاحیت علمی داریم. علاوه بر این، باید نشان دهیم به لحاظ شخصیتی می توانیم با استاد راهنما و تیمش رابطه خوبی برقرار کنیم. در ادامه به شاخص هایی که در مصاحبه دکتری مورد ارزیابی قرار می گیرند می پردازیم.

تعداد سئوالات در مصاحبه دکتری بسیار کم و در حد سه یا چهارتاست. در طی همین مختصر شما باید توانائی ها و پتانسیل خود برای دوره دکتری را به اساتید مصاحبه کننده نشان دهید. باید تلاشمان این باشد که بدرستی و در سطحی که اساتید مصاحبه کننده توقع دارند به این چند سئوال پاسخ های دقیق و قانع کننده بدهیم.

چه شاخص هایی در مصاحبه دکتری ارزیابی می شود؟

هنگام انتخاب دانشجوی دکتری، شناسایی کاندیداهایی که هم برتری آکادمیک دارند و هم پتانسیل اجرای تحقیقات مستقل و مشارکت‌های علمی را نشان می‌دهند، بسیار مهم است و داوطلب دکتری در طول فرآیند مصاحبه، معیارهای مختلفی برای ارزیابی شایستگی داوطلبان برای تحصیل در مقطع دکتری باید در نظر گرفته شود:

معیارهای ارزیابی در مصاحبه دکتری

سوابق تحصیلی:

اساتید در مصاحبه دکتری برای سنجش سوابق تحصیلی موارد زیر را مد نظر قرار می دهند:

  • دستاوردهای تحصیلی داوطلب، از جمله نمرات، کارها و نمرات درسی، دوره هایی که گذرانده اید و هر گونه تجربه تحقیقاتی مرتبط
  • شواهدی که نشان دهنده یک پایه قوی در زمینه مطالعه و پژوهش هستند (از جمله دروس مرتبط و پروژه های تحقیقاتی)
  • تجربیات و علایق پژوهشی قبلی داوطلب، از جمله هر گونه انتشارات، ارائه کنفرانس، یا پروژه های تحقیقاتی
  • ارزیابی همسویی علایق پژوهشی داوطلب با محوریت دکتری. برنامه و دستور کار تحقیقاتی بخش یا گروه تحقیقاتی.

تفکر انتقادی و مهارت های حل مسئله:

وقتی فردی برای ورود به دوره دکتری تخصصی در یک رشته دانشگاهی اقدام می کند، در واقع هدفش رسیدن به قله های علمی آن رشته تخصصی است. وی باید بتواند مسائل آن حوزه تخصصی را درک کرده و با دقت و علمی تجزیه و تحلیل نماید و راه حل های پیشنهادی برای آن مسائل را ارزیابی نماید. از این جهت اساتید مصاحبه کننده در بخش هایی از مصاحبه ممکن است تلاش کنند تا شیوه برخورد شما را با مسائل و راه حل ها از جنبه تفکر انتقادی مورد ارزیابی قرار دهند.

یکی از راه هایی که اساتید به موضوع تفکر انتقادی می پردازند، سئوال در مورد چالشهای خاصی است که داوطلب در طول پروژه‌های تحقیقاتی قبلی با آنها روبرو بوده و نحوه برخورد با آنها.

مهارت های ارتباطی:

دوره دکتری مملو از موقعیت هایی است که در هر کدام از آنها شما باید بتوانید با دیگران و به خصوص اساتید راهنما و مشاور ارتباط موثر برقرار کنید، در سمینارها و کنفرانس ها شرکت کنید و به صورت عمومی و خصوصی ارائه های علمی داشته باشید. در این دوران ممکن است برای فرصت مطالعاتی به دانشگاههای دیگر در داخل و خارج مسافرت کنید. موثر بودن و موفقیت در همه این موقعیت ها منوط به داشتن مهارت های ارتباطی قوی است.

اغلب در مصاحبه های دکتری اساتید مایل هستند که توانایی های ارتباطی شما را بسنجند. در این رابطه دو مورد از اهمیت بالایی برخوردار است:

  • توانایی داوطلب در برقراری ارتباط موثر، هم به صورت شفاهی و هم کتبی
  • ظرفیت داوطلب در توضیح مفاهیم پیچیده به شیوه ای واضح و مختصر

انگیزه و تعهد:

دوره دکتری یک دوره تحصیلی بشدت دشوار و پر مخاطره است. هر کدام از درس هایی که در دوره دکتری ارائه می شود در واقع آخرین درسی است که فرد در آن زمینه در طی تحصیلات آکادمیکش رسما می خواند و امتحان می دهد؛ پس، باید در آن درس به مرحله اجتهاد برسد و جنبه های مختلف مباحث را مورد ارزیابی قرار دهد. اساتید ضمن ارائه هایی که دارند مباحثی را مطرح می کنند؛ اما، این خود دانشجو است که باید مطالعاتش را وسیع تر کند. معمولا اساتید برای این منظور از مقالات و موضوعات برای ارائه استفاده می کنند و دانشجویان را ملزم می کنند تا در آن زمینه ارائه داشته باشد. بعد از این مرحله امتحان جامع برگزار می شود که خود چالش بزرگی است. مسائل اصلی تازه بعد از این مرحله و با انتخاب موضوع شروع می شود. تمام این مراحل در صورتی به هدف خود نزدیک می شود که داوطلب از انگیزه و تعهد بالایی برخوردار باشد. معمولا این انگیزه و تعهد در مصاحبه دکتری در قالب موارد زیر سنجیده می شود:

  • پرسش از انگیزه حضور در دوره دکتری و اهداف بلند مدت داوطلب
  • بررسی میزان تعهد داوطلب از طریق سوابق تحصیلی، مقالات منتشر شده از پایان نامه و توصیه نامه های اساتید

سازگاری و تناسب:

یکی از موارد پر اهمیت در مصاحبه دکتری سنجش میزان سازگاری علایق داوطلب دکتری با تخصص و تمرکز اساتید گروه آموزشی است. گروه آموزشی دانشکده باید برای داوطلب شرایط رشد و تحصیل مناسب از نظر علمی و آزمایشگاهی (در صورت لزوم) فراهم نماید. از این جهت باید بررسی کند که آیا علایق پژوهشی داوطلب با توانایی ها، داشته ها و تخصص اساتید و دانشکده متناسب و سازگار هست یا نه.

از طرف دیگر، اساتید بررسی می کنند که آیا داوطلب با توجه به توانایی هایی که دارد چقدر می تواند به اهداف علمی دانشکده کمک کند. مثلا، داوطلبی که بر نرم افزار SPSS و مباحث آماری بسیار مسلط است می تواند بارهای بزرگی را از سر راه پژوهش ها در دانشکده بردارد. یا دانشجویی که در شبیه سازی از مهارت بالایی برخوردار است می تواند حلال بسیاری از مشکلات گروه آموزشی باشد. یا دانشجویی که در زبان انگلیسی مهارت بسیار بالایی دارد، می تواند بسیار کمک کننده باشد.

مراجع و توصیه ها:

یکی از بهترین راه های سنجش موارد قبلی، مراجعه به نظر اساتیدی است که قبلا با دانشجو کار علمی انجام داده اند. اساتید راهنما و مشاور پایان نامه لیسانس منبع بسیار خوبی برای این موضوع هستند. از آنجا که در محیط های آکادمیک یک قانون نانوشته بین اساتید وجود دارد؛ توصیه نامه ها از اهمیت بالایی برخوردار هستند و به عنوان سندی از توانایی های فرد در نظر گرفته می شود.

بنابراین، حتما از استاد راهنمای دوره ارشدتان بخواهید که برایتان توصیه نامه بنویسد. اگر با استادی مقاله چاپ کرده اید، وی نیز می تواند توصیه نامه مناسبی به شما بدهد. معمولا توصیه نامه هایی غیر از این دو مورد خیلی مورد توجه اساتید نیست. ولی با اینحال، به قول معروف کاچی به از هیچی.

رفتار حرفه ای و اخلاقی:

حرفه ای بودن نامزد، از جمله توانایی آنها برای کار مشترک، رعایت ضرب الاجل ها و حفظ استانداردهای اخلاقی در تحقیق را ارزیابی کنید.

با در نظر گرفتن دقیق این معیارها در طول فرآیند مصاحبه، دانشگاه ها می توانند داوطلبانی را شناسایی کنند که پتانسیل برتری در مقطع دکتری را دارند. برنامه ریزی می کنند و کمک قابل توجهی به رشته تحصیلی خود می کنند.

با توجه به موارد ارزیابی در مصاحبه دکتری که در بالا ذکر کردم، در ادامه می خواهیم به سئوالاتی که به طور متداول در مصاحبه های دکتری پرسیده می شود، بپردازیم:

سئوالات متداول در مصاحبه دکتری

اینجا و قبل از پرداختن به سئوالات در مصاحبه دکتری باید دو نکته را جهت آمادگی ذهنی شما متذکر شوم. نکته اول اینکه بعضی از دانشگاهها قبل از مصاحبه یک آزمون کتبی هم بین معرفی شدگان به مصاحبه دکتری برگزار می کنند. این آزمون به صورت کتبی و می تواند به صورت تشریحی و یا تستی باشد. دانشگاههای معتبر تر در بعضی از رشته ها در سالهای قبل چنین آزمونی را برگزار کرده اند. نکته دوم اینکه سئوالات مصاحبه دکتری از یک دانشگاه به دانشگاه دیگر می تواند بسیار متفاوت باشد. اما، به طور کلی در مصاحبه دکتری بعضی سئوالات و نحوه سئوالات شباهت های زیادی دارند. اگر از قبل با این سئوالات آشنا باشیم و پاسخ مناسبی برای آنها در نظر داشته باشیم، می توانیم مصاحبه خیلی بهتری را داشته باشیم و موفق تر ظاهر شویم.

سئوال 1: خودتان را معرفی کنید.

اولین سئوالی که در بدو ورود به جلسه مصاحبه پرسیده می شود اینستکه ” لطفا خودتان را معرفی کنید.” پاسخ به این سئوال اولا به شما کمک می کند که استرس ناشی از جمع را کنترل کنید و جو مصاحبه را به نفع خودتان پیش ببرید و ثانیا به مصاحبه کنندگان کمک می کند تا شما را از زبان خودتان بشناسند.

برای پاسخ به این سئوال موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • نام و نام خانوادگی
  • اسم دانشگاهی که مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را گرفته اید.
  • رشته و گرایشی که در آنها مدارک قبلی خود را اخذ کرده اید.
  • زمینه پژوهشی که در آن کار کرده اید.
  • زمینه پژوهشی مورد علاقه خود به صورت خیلی مختصر در حد یک یا دو عبارت.

عجله نکنید؛ در طول زمان مصاحبه فرصت برای گفتن تمامی موارد هست به همه موارد پرداخته می شود. سعی کنید دقایق اولیه مصاحبه که مهم ترین لحظات است را خوب شروع کنید. از قبل برای معرفی خود تمرین کنید. زیرا پنج دقیقه اول تاثیر زیادی در ارزیابی شما دارد.

سئوال دوم: هدف از ادامه تحصیل در مقطع دکتری

یکی از سئوالات بسیار متداول در مصاحبه دکتری سئوال از هدف شما برای حضور در مقطع دکتری است. برای پاسخ به این سئوال به صورت کاملا سیستماتیک من بصورت کلاسیک مواردی را آماده کرده ام که بر اساس آنها خیلی خوب می توانید هدفتان از دوره دکتری را در مصاحبه دکتری ذکر کنید. به این موارد توجه کنید:

  1. توجیه شخصی:
    • توضیح دهید چرا تصمیم به ادامه تحصیل در رشته ای که در دکتری شرکت کرده اید گرفته‌اید و چطور این تصمیم به توسعه شخصی و حرفه‌ای شما کمک خواهد کرد.
  2. تجربیات قبلی:
    • توضیح دهید تجربیات و دانش پیشین شما چگونه شما را برای ادامه تحصیل در دوره دکتری آماده کرده است.
  3. اهداف حرفه‌ای:
    • بیان کنید که چگونه اخذ دکتری به شما کمک خواهد کرد تا اهداف حرفه‌ای خود را دنبال کنید و به دنبال چه موقعیت‌های شغلی و تحقیقاتی هستید.
  4. موضوعات تحقیقاتی مورد علاقه:
    • توضیح دهید که به چه حوزه‌هایی علاقه‌مند هستید و چه موضوعاتی را می‌خواهید در دوره دکتری خود بررسی کنید.
  5. تاثیرات مثبت بر جامعه:
    • بیان کنید که چگونه اخذ دکتری به شما کمک خواهد کرد تا به جامعه کمک کنید و چگونه تحقیقات و تجربیات خود را به ارتقاء محیط کار و جامعه اختصاص می‌دهید.
  6. مطالعات پیشین:
    • به مطالعات پیشین شما در زمینه  اشاره کنید و چگونگی تجربیات قبلی شما در زمینه مدیریت تحقیقاتی را تقویت کرده است.
  7. برنامه مطالعاتی:
    • بیان کنید که در چه زمینه‌هایی می‌خواهید تحقیق کنید و چطور این تحقیقات می‌توانند به پیشرفت دانش در زمینه رشته شما کمک کنند.
  8. استادان و منابع دانشگاه:
    • اشاره کنید که چرا به انتخاب این دانشگاه و استادان معتبر آن علاقه‌مند هستید و چطور فضای تحقیقاتی دانشگاه می‌تواند به رشد و توسعه شما کمک کند.
  9. خلاصه پیام:
    • به طور خلاصه، توضیح دهید که چرا اخذ دکتری در رشته مد نظرتان برای شما مهم است و چگونه شما می‌توانید با کسب این مدرک به رشد حرفه‌ای و تحقیقاتی خود ادامه دهید.

با توجه به مواردی که در بالا ذکر کردم یک مطلب بنویسید و سعی کنید به مرور کامل کنید و در نهایت بعد از چند بار ویرایش آنرا حفظ کنید که در مصاحبه خیلی زیبا ارائه نمائید.

سئوال سوم: در چه زمینه ای قصد دارید در دوره دکتری کار کنید؟

یکی از مهمترین سئوالات در مصاحبه دکتری زمینه ای است که علاقه مند هستید در مورد آن به پژوهش بپردازید است. برای پاسخ به این سئوال باید به چند نکته کلیدی توجه کنید و از قبل چیزی را که می خواهید بگوئید حسابی تمرین کنید. اولین نکته علاقه شخصی خودتان است. از بین زیر شاخه های کلی رشته ای که دکتری شرکت کرده اید یک یا چند تا را انتخاب کنید و قبلا تا می توانید مطالب و مقالات جدید در مورد آنها مطالعه کنید.

نکته دوم، حوزه های مورد علاقه اساتیدی است که در دانشگاه مصاحبه کننده حضور دارند. نکته مهم اینستکه اگر اهداف پژوهشی شما در راستای هدف های کلی آن دانشکده و در راستای کارهای پژوهشی اساتید آنجا نباشد، ممکن است شما را نپذیرند. پس از قبل به وب سایت دانشکده مد نظر مراجعه کنید و حوزه های مورد علاقه اساتید آنجا را بررسی کنید. آخرین مقالات اساتید را بررسی کنید و سعی کنید حوزه مورد علاقه خود را در راستای علاقه مندیهای اساتید انتخاب کنید.

نکته سوم، سعی کنید برای دو موضوع مختلف مورد علاقه یک پروپوزال دقیق در حد پروپوزال دوره کارشناسی ارشدتان آماده کنید که اگر لازم بود در جلسه مصاحبه ارائه نمائید.

سئوال چهارم: سئوال از سطح زبان انگلیسی

با هر کدام از دوستانم که جزو اساتید مصاحبه کننده هستند صحبت می کنم نگران عدم دانش زبان در بین پذیرفته شدگان هستند. همان‌طور که می‌دانید مقطع دکتری بر پایه امور پژوهشی بنیان‌گذاری شده است و مطالعه منابع و اسناد خارجی در پروژه‌های تحقیقاتی از اهمیت بالایی در این مقطع برخوردار است. داشتن مدرک زبان کمک بسیار زیادی به این مرحله در مصاحبه دکتری می کند. هر کدام از مدارک زبان اعم از MSRT، TOLIMO، TEFOL و یا IELTS قابل قبول بوده و امتیاز خوبی برای داوطلب به همراه دارد. با اینحال در مصاحبه سئوالات شفاهی زبان نیز غالبا پرسیده می شود.

سئوالات شفاهی زبان می تواند یکی یا چند تا از حالات زیر باشد:

  • خود را به زبان انگلیسی معرفی کنید.
  • در مورد پایان نامه کارشناسی ارشدتان به انگلیسی صحبت کنید.
  • متنی از یک کتاب یا مقاله در اختیارتان قرار می دهند و از شما می خواهند که آنرا ترجمه کنید.
  • چند اصطلاح تخصصی در رشته خودتان می پرسند و معنای آنها را از شما می خواهند.

موارد اول و دوم را می توانید از قبل آماده کنید و حتی حفظ باشید که بتوانید با اعتماد بنفس صحبت کنید. سعی کنید تلفظ صحیح کلمات را با استفاده از نرم افزارها یا google translate یاد بگیرید. چند بار تمرین و شمرده شمرده صحبت کردن کمک می کند تا به تسلط برسید. نگران نباشید و هر روز نیم ساعت روی این مهارت تا روز مصاحبه تمرین کنید.

نمونه ای از معرفی به زبان انگلیسی را برای دانشجویی که فرضا لیسانس زبان اسپانیایی دارد و در کارشناسی روانشناسی بالینی خوانده است را اینجا برایتان به عنوان نمونه می آورم:

Good morning/afternoon/evening,

My name is [Your Name], and I am delighted to have the opportunity to introduce myself as an applicant for the doctoral program in [Name of the Program] at [Name of the University].

I completed my undergraduate studies in Spanish Language and Literature, which provided me with a strong foundation in linguistic analysis, cultural studies, and effective communication. During my undergraduate studies, I developed a deep appreciation for the intricacies of language, its evolution, and its impact on societies.

Motivated by a keen interest in understanding human behavior and promoting mental health, I pursued a Master’s degree in Clinical Psychology. This program equipped me with a comprehensive understanding of psychological theories, research methodologies, and practical skills necessary for clinical practice.

Throughout my academic journey, I have been particularly fascinated by the intersection of language and psychology. My master’s thesis, titled [Title of your Thesis], explored the impact of language use on the manifestation and treatment of psychological disorders. This research not only deepened my understanding of clinical psychology but also strengthened my research and analytical skills.

In addition to my academic pursuits, I have actively sought opportunities to apply my knowledge in practical settings. I have completed internships at [Name of the Institution/Organization], where I gained hands-on experience working with diverse populations and addressing various mental health challenges.

My academic and professional experiences have solidified my passion for research and my commitment to making meaningful contributions to the field of psychology. I am particularly interested in exploring [mention specific research interests], and I am eager to collaborate with esteemed faculty members at [Name of the University] to further explore these areas.

Thank you for considering my application. I am excited about the opportunity to contribute to the vibrant academic community at [Name of the University] and to pursue my doctoral studies with dedication and enthusiasm.

 

به آسانی می توانید متن فوق را با توجه به رشته خودتان و دانشگاهی که برای مصاحبه رفته اید تغییر و ویرایش کنید.

برای مرور متون تخصصی رشته خودتان چند روش وجود دارد. روش اول آنستکه چند مقاله حداقل دو مقاله مختلف انتخاب، ترجمه و مطالعه کنید. مطالعه و مرور چند باره کمک بسیار زیادی به دانش زبانتان می کند و ضمنا کمک می کند خیلی سریع و در کوتاه مدت به سطح آمادگی مناسبی برسید. اگر سطح زبانتان ضعیف است، توصیه می کنم اینکار را بطور مستمر یک تا دو ساعت هر روز انجام دهید. خیلی زود نتیجه خارق العاده آنرا خواهید دید.

روش دوم برای آمادگی سریع استفاده از متون تخصصی در آزمونهای ارشد رشته خودتان است. این متن ها کوتاه و از مباحث مختلف هستند و کمک می کنند خیلی سریع لغات در حوزه های مختلف رشته خودتان را یاد بگیرید، تمرین کنید و به خاطر بسپارید.

در مورد زبان به طور کلی استمرار و تمرین بسیار مهم است. به لهجه توجه نداشته باشید؛ اما، تلفظ واضح و درست بسیار مهم است. منتهی باید تمرین کنید که عضلات زبان و حنجره شما به تلفظ لغات عادت کند.

سئوال پنجم: سئوال در مورد پایان نامه کارشناسی ارشدتان

از قبل خودتان را آماده کنید که یکبار دیگر از پایان نامه کارشناسی ارشدتان دفاع کنید. سئوال اصلی پژوهش و فرضیه های کارتان را هم به فارسی و هم انگلیسی بلد باشید.

مرور ادبیات پایان نامه تان را از این نظر که چه تئوری هایی استفاده شده است را دقیق بدانید. اگر چند تئوری مختلف را مطرح کرده اید تفاوتها و شباهت های آنها را بدانید. از یکی از دانشجویان پرسیده شده بود که مهمترین شخصی که در زمینه کاری شما کار پژوهشی انجام داده است، کیست؟

قسمت مهم سئوالاتی که از پایان نامه پرسیده می شود در مورد فصل چهارم پایان نامه است؛ یعنی جائی که به کارهای آماری و محاسباتی را انجام داده اید. در بعضی از مصاحبه های دکتری خیلی با جزئیات در مورد این فصل سئوال پرسیده شده است. از یک دانشجوی مدیریت که از رگرسیون چندگانه استفاده کرده بود تقریبا تمام نکات مهم در مورد رگرسیون چندگانه را با جزئیات پرسیده بودند. از یک دانشجوی روانشناسی که معادلات ساختاری استفاده کرده بود هم کلی سئوالات فنی پرسیده شده بود. پس لطفاً این بخش را بسیار جدی بگیرید.

سئوال ششم: سئوال از روشهای تحقیق

 

 

مصاحبه دکتری کی برگزار می شود؟

بعد از این که در آزمون کتبی دکتری شرکت کردید، نتایج اولیه دکتری از سوی سازمان سنجش منتشر خواهد شد. در کارنامه نتایج اولیه دکتری، رتبه و نمره تراز شما اعلام می‌شود.

بعد از مدت کوتاهی دفترچه انتخاب رشته دکتری از سوی سازمان سنجش و دانشگاه ازاد به طور مجزا منتشر می‌شود و داوطلبان دکتری می توانند در زمانی که اعلام می‌شود، نسبت به انتخاب رشته اقدام کنند.

با توجه به نمره حدنصابی که هر دانشگاه مشخص می‌کند، انتخاب رشته داوطلبان بررسی می شود و نتایج انتخاب رشته دکتری (دعوت به مصاحبه دکتری) اعلام می شود.

در این مرحله داوطلبان فرصت دارند در زمانی که از سوی سازمان سنجش (و یا خود دانشگاه ها) و نیز دانشگاه آزاد اسلامی اعلام می شود، در مصاحبه دکتری شرکت کنند.

مصاحبه آزمون دکتری هر سال از اواخر اردیبهشت ماه آغاز می شود و تا اواخر مرداد ممکن است ادامه داشته باشد. اما در سال 99 به دلیل شرایط خاصی ناشی از شیوع کرونا و تعویق کنکور دکتری، زمان مصاحبه دکتری با تغییراتی همراه بود.

علاوه بر داوطلبان آزمون دکتری، داوطلبان پذیرش دکتری بدون آزمون نیز لازم است در مصاحبه حضور پیدا کنند. مصاحبه این داوطلبان ممکن است همزمان با مصاحبه داوطلبان بدون آزمون و یا در تاریخی مجزا برگزار شود.

 

سئوالات پر تکرار شما در مورد مصاحبه دکتری

1) از کجا بدانیم در مصاحبه یک دانشگاه چه سئوالاتی پرسیده می شود؟

بهترین منبع برای سئوالات مصاحبه کسانی هستند که در سال گذشته به مصاحبه در آن دانشگاه رفته اند و پذیرفته شده اند. می توانید با دانشجویان دکتری سال بالایی در هفته های قبل از مصاحبه قراری بگذارید و در مورد سئوالات مصاحبه و خیلی چیزهای دیگر از آنها بپرسید.

2) مهمترین نکات در موفقیت مصاحبه کدام ها هستند؟

اعتماد بنفس، داشتن مقاله ISI، دانش کافی در مورد آمار و روش تحقیق و مسلط بودن بر زبان انگلیسی

3) آیا مصاحبه های دکتری در دانشگاه های مختلف جداگانه انجام می شود؟

بله، هر دانشگاهی جداگانه مصاحبه انجام می دهد و بنابراین، برای هر دانشگاهی که به مصاحبه دعوت می شوید باید برنامه داشته باشید. اما، مصاحبه های دانشگاه آزاد در چند سال اخیر به صورت متمرکز بوده است.

 

مقالات مربوط به مصاحبه دکتری

چگونه در مصاحبه دکتری استرس خود را کنترل کنیم؟

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *